Openbare verlichting is één van de grootste elektriciteitsverbruikers, goed voor een flink deel van de begroting van steden en gemeenten. Nochtans zijn er zeer eenvoudige besparingsmaatregelen die kunnen genomen worden. De stad Geel werkte samen met Eandis een masterplan openbare verlichting uit. Dat is een lange termijn actieplan voor duurzaam beleid en een meerjarenbegroting met het oog op de openbare verlichting in de stad.

Een eerste realisatie van dit masterplan werd op 12 maart 2014 in Baantveld officieel ingehuldigd. Deze nieuwe invalsweg naar het centrum van Geel toe, werd op vlak van openbare verlichting uitgerust met nieuwe technologische toepassingen en dimming wat resulteert in een verbruiksbesparing van 30%.

vervanging van 202 verlichtingstoestellen

In een volgende fase vroeg de stad Geel aan Eandis om op basis van het masterplan, een selectie te maken van de meest inefficiënte verlichtingstoestellen en hiervoor een alternatief te voorzien. Deze doorlichting van het hele verlichtingspark, leverde 202 te vervangen toestellen op in diverse straten. Deze week start Eandis met de plaatsing van de nieuwe toestellen die tot 40% minder energie zullen verbruiken dan de huidige armaturen.

Daarnaast kan de verlichting tijdens bepaalde stille uren worden gedimd. Nieuw is ook dat de lichtkleur overgaat van oranje naar wit licht wat de herkenbaarheid en duidelijkheid voor de weggebruikers verhoogt. De hele investering wordt begroot op 65 000 €, maar door de lagere energiefactuur bedraagt de terugverdientijd ongeveer 5,5 jaar.

De hinder tijdens de werken is beperkt. In de straten waar gewerkt wordt, geldt een parkeerverbod. De werken worden uitgevoerd met een hoogtewerker. Per paal is ongeveer 20 a 30 min nodig om het nieuwe verlichtingsarmatuur te plaatsen.

Aantallen per straat:

 

Straten

Aantal armaturen

DE-BILLEMONTSTRAAT

10

DIESTSEWEG

35

ELSUM

25

FEHRENBACHSTRAAT

11

GASTHUISSTRAAT

23

KAMEINESTRAAT

4

LAAR

3

LARUMSEWEG

17

LEBONSTRAAT

14

LIESSEL

9

PASTOOR VAN NEYLENSTRAAT

5

S.-DIMPNAPLEIN

7

TONGERLOSEWEG

2

WATERSTRAAT

23

WERFT

13

WINKELOM

1

Eindtotaal

202